Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Perquè us sigui més fàcil de compartir, comparar, escollir ... us deixem aquí tots els vídeos en un sol post, de cadascuna de les taules en què es van desenvolupar les Quartes Jornades de Dones liderant les TIC el 15 de novembre passat

Recull de Videos WomanLiderTIC 2018

Canal Dones en Xarxa

Banners

Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Dones emprenedores i professionals
Ni + ni - = s
Tarifes de Publicitat
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 16-07-2019
>
<
Juliol'19
llmamejovessum
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Cultura
Inauguració del curs acadèmic de l’Ateneu Barcelonès a càrrec de Pilar de Torres

“Potser una placa, un bust per recordar-la no estaria malament”

dimarts 1 d'octubre de 2013

“Potser una placa, un bust per recordar-la no estaria malament”

La vicepresidenta segona de l’Ateneu Barcelonès, Pilar de Torres va ser l’encarregada d’obrir el curs acadèmic amb una reivindicació del paper de les dones a la institució que representa, a la política, a la cultura i a la societat, per extensió.
“de dones contradictòries, combatives, oblidades”, una conferència trufada constantment de la reivindicació de la veu, de la presència de les dones “Potser una placa, un bust per recordar-la no estaria malament”, que de Torres repetia sovint.

Desde Carme Karr:
-Sota la impressió que tenim de que els deures de l’home són públics, semblaria que només i exclusivament privats haurien de ser els de la dona, però, ¿podem admetre que el regne de la dona estigui tancat entre els mueros del jardí on obren les flors? (Conferència Ateneu Barcelonès 1916.)
- No és profundament dolorós que a Espanya hi hagi encara qui pugui creure que la solució al problema femení està únicament en el convent quan falla el matrimoni? (Conferència Ateneu Barcelonès, 1916, pàg. 33).

O la primera sòcia, Elianor Serra, a començaments del segle XX, en el que “es feien conferències feministes amb la idea de que educar a les dones era necessari per tal de que poguessin tenir conversa amb el seu marit".
Al 1916, al segon cicle de feminismes es reivindica el mateix sou per a la mateixa feina, una baixa maternal remunerada d’un any i la remuneració de les tasques de la llar. Totes les ponents “es disculpaven per estar en un lloc tant important”.

A la dècada dels vint, un nom propi, Aurora Bertrana, amb la insistència de la presència de dona a la política, humanitzaria la societat. Malgrat tot, no estava entre les prioritats de l’Ateneu Barcelonès incorporar la mirada de gènere.

En aquest període sobresurten les grans escriptores como Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Maria Teresa Vernet. Dones que demanen el protagonisme “‘per se’, per elles mateixes, com a senyora de”

Amb la democràcia torna la presència de les dones a l’Ateneu. Hi tornen a donar conferències les grans pedagogues, les grans escriptores com la Marta Pessarrodona, la Maria Mercé Marçal, o la Josefa Contijoch, i les grans feministes com la Maria Aurèlia Capmany, Monterrat Roig o la Fina Birulés.
Montserrat Moncerdà, la Rosa Sensat i d’altres promogueren a l’Ateneu sobre el feminisme a principis del segle XX.

La contradicció entre aquestes conferències i la poca presència de dones a la societat, fins al 1936 només hi havia 20 dones residents. Repassarà les dones més significatives que han format part de l’entitat en 150 anys d’història: la primera sòcia, Elianor Serra, les primeres guanyadores del premi Crexells, Mercè Rodoreda i Maria Teresa Vernet, o l’Aurora Bertrana entre moltes d’altres.

Pilar de Torres proposa reprendre el debat sobre el feminisme amb una pregunta: “Com podem avançar en la presència de la dona, com podem despertar d’aquesta visible mandra col•lectiva un cop assolits tots els drets polítics sense que s’hagi aconseguit la igualtat?”

Fonts: Pròpies i Núvol

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: