Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Dones emprenedores i professionals
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Tarifes de Publicitat
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 27-05-2018
>
<
Maig'18
llmamejovessum
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Opinadores

Dona + igualtat + empresa: una bona fórmula per a la competivitat.

@immaperez és experta en Responsabilitat Social Corporativa, Màrqueting i Comunicació. A l’actualitat és coordinadora del projecte temps x TEMPS
dilluns 17 d'octubre de 2011

Dona + igualtat + empresa: una bona fórmula per a la competivitat.

Estem passant uns anys de molta convulsió, confusió... en gran part pels excessos generats per la pròpia societat. M’agrada parlar amb xifres i arguments tangibles així que vull reflexionar sobre 3 aspectes on es planteja la relació directa entre dona, igualtat, i rendibilitat per a l’empresa aportant competitivitat.

En primer terme, què ha passat durant molts anys a Catalunya en referència a dones amb molta formació, amb experiència consolidada quan volen compatibilitzar la seva vida laboral amb la seva vida personal i familiar?

Pèrdua de talent per incompatibilitat dels horaris actuals, de vegades per abandonament de la dona en qüestió, per frustració (sostre de ciment) de vegades perquè l’empresa no aposta per aquest tipus de persona que reclama un espai a més del laboral i l’expulsa del mercat, o en molts altres casos es perd talent per subocupació, és a dir, s’ocupen llocs de treball amb categories inferiors, tenint les competències i formació adequades. L’estudi L’impacte econòmic de la pèrdua del talent femení publicat per l’Observatori Dona – Empresa de la Cambra de Comerç de Barcelona tangibilitza ja en l’any 2008 amb una pèrdua del 6,2% del PIB de Catalunya a l’any 2006. La nota d’opinió d’aquest estudi de l’any 2009 denota que la situació no millora.

En segon terme, què passa quan una empresa fa un ERO i cotitza a borsa?
Les accions generalment pugen de manera immediata. Es satisfà exclusivament a l’accionista i a la resta es perjudica. De vegades està justificat, però no sempre. Estem parlant curtplacisme. Tot i que sigui necessari plantejar-nos la realitat curt termini, es perd a gent formada, on l’empresa ha invertit, perdent talent i el valor afegit repercutint en una pèrdua de competitivitat i generant més problemes per a sobreviure. Ens ho podem permetre amb els temps que corren? Cal apostar per una estratègia empresarial que cuidi el talent a la vegada que busca l’adaptació a les necessitats d’un mercat molt exigent i competitiu.

En tercer lloc, sabeu que la decisió de compra en un 80% correspon a les dones?
Segons afirma aquest estudi de Deloitte publicat aquest any : The Gender Dividend: Making the Business Case for Investing in Women. Ens podem permetre a Catalunya plantilles que no tinguin a la direcció, als equips un número equilibrat de dones i homes? Anant més enllà, ens podem permetre prescindir de plantilles DIVERSES, que puguin captar les necessitats de les persones diverses que compren els seus productes i serveis? La resposta és clara. És una pèrdua enorme d’oportunitats i no hem d’apostar per aquesta opció.
La tendència que observem diàriament és que “sembla ser” que ja no s’aposta per la igualtat d’oportunitats si és un element estratègic de les organitzacions. On pretenem anar a parar amb aquesta resistència al canvi? Hi ha però cada vegada més organitzacions se n’adonen de que és una línia estratègica de la seva política de Responsabilitat Social per a ser més fortes i sostenibles en el temps. Són encara poques, si ens referim al total, però cada vegada tenen més veu i comencen a ser escoltades.

Alguns exemples pràctics que sí s’han adonat que la igualtat és rendible: En el diagnòstic realitzat a les 60 empreses participants del projecte temps x TEMPS (Temps a l’Empresa per a la Millora de la Productivitat i la Societat) es va detectar que havia una tipologia d’empreses a una zona de Catalunya que era particularment rendible en termes de productivitat i facturació. I no parlem de Barcelona. Curiosament es tractava d’empreses de mitjana grandària, de menys de 10 anys, amb una direcció paritària, que es dedicaven a sectors emergents o poc clàssics i alta exportació.
Aquestes empreses tenien als seus òrgans de direcció dones i homes des del seu inici i és es cuidava el talent, a la vegada que l’optimització de recursos, entre altres, el temps de treball. Avui en dia son companyies amb una altíssima motivació de les seves persones treballadores, baixa rotació i absentisme laboral i excel·lents resultats empresarials.

Parlem molt de que hem de millorar la productivitat, però en el fons no volem preguntar-nos certes coses. O no volem respondre. La igualtat d’oportunitats és una de les línies a seguir, no ens podem resistir a l’evidència. I tothom hi guanya.

http://rscparalacompetitividad.blog...

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

 • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

2 Missatges al fòrum

 • En les dues ultimes activitats formatives a les quals he assistit ha sortit constantment aquesta qüestió, la igualtat en la empresa no es un cost, sinó que és un benefici i una necessitat. No donar les mateixes oportunitats a les dones que als homes repercuteix negativament en l’empresa, la pèrdua de capital humà per no afavorir les mateixes oportunitats de les dones és un tema constant en el discurs feminista al àrea de l’economia, ara només falta que esta qüestió també s’incorpore dins de la cultura empresarial.
  Al següent enllaç hi ha un petit comentari d’aquest tema tractat en las activitats assenyalades http://www.movimientosdegenero.com/....
  • Dona + igualtat + empresa: una bona fórmula per a la competivitat. 18 d'octubre de 2011 19:46, per  Imma Pérez

   Gràcies Maria. Cal promoure i presciure aquest tipus d’actuacions.

   No està sent gens fàcil però ens trobem amb alguns exemples magnífics a Catalunya de petita, mitjana i gran empresa encara que són un % baix respecte al total.

   Tal com comentes, si s’incorpora aquesta visió a la cultura empresarial les organitzacions guanyen rendibilitat per l’augment de la motivació, de la satisfacció, de l’alliberament del talent, millorant la seva productivitat a la vegada que promouen la igualtat d’oportunitats real.

   Quan aquestes empreses reflexionen i veuen la viabilitat, aposten fort però la resistència al canvi és evident. Per això insisteixo tant en xifres, indicadors,resultats... són el millor argument per a persones que potser no tenen una visió tan igualitària com la nostra, inicialment.

En col.laboració amb: